Menu
Zamknij

Żywienie dojelitowe w domu.Podręcznik dla pacjenta (opr. broszurowa) od 54 09

Książki o zdrowiu, medycynie i urodzie

Opis

Podręcznik dla pacjentów żywionych dojelitowo w domu, który trzymają Państwo w rękach, pozostał wykonany poprzez zespół osób od wielu lat zajmujących się prowadzeniem sztucznego żywienia drogą przewodu pokarmowego w domu. Niektórzy Autorzy są także pacjentami, a więc mogą przedstawić punkt widzenia osoby chorej i podzielić się swoimi doświadczeniami.

Na co dzień choćby nie zauważamy, jak skomplikowana jest praca i funkcja przewodu pokarmowego: pewne jego części odpowiedzialne są za przygotowanie pokarmu do wchłonięcia, inne – za jego strawienie, a jeszcze inne – za wydalenie resztek pokarmowych. To długi i nieprzystępny cykl, podlegający kontroli ze strony układu nerwowego, hormonalnego i endokrynnego.

Szczególnego znaczenia nabiera cykl odżywiania w przypadku choroby i rekonwalescencji, np.: po niełatwym zabiegu chirurgicznym, po ciężkim zapaleniu płuc czy po udarze mózgu. Niestety, czasami wskutek samej choroby albo wcześniej istniejących, ale nasilających się zaburzeń (np. Problemów z połykaniem), nie jest realne bezpieczne i efektywne przyjmowanie pokarmów drogą naturalną, czyli doustną. Czasami konieczne jest usunięcie części przewodu pokarmowego, np.: z powodu choroby nowotworowej, zatoru, bądź urazu. W takich przypadkach naturalne żywienie doustne może być niemożliwe. Korzystamy wtedy z tzw. Żywienia dojelitowego, poprzez specjalny dostęp założony bezpośrednio do żołądka lub jelita.

Spotkają się Państwo w tym podręczniku z takimi określeniami jak: żywienie dojelitowe, żywienie dietą nienaturalną/przemysłową. Żywienie dojelitowe to żywienie do przewodu pokarmowego drogą doustną i drogą inną aniżeli doustna (do żołądka i jelita cienkiego). W tym podręczniku skupiamy się na chorych, którzy wymagają odżywiania do przewodu pokarmowego drogą inną niżeli doustna przy pomocy płynnych, gotowych do zastosowania, zbilansowanych diet. Diety zawierają wszystkie potrzebne do życia składniki w odpowiednich proporcjach, są sterylne, przystępne do podawania, posiadają stały, określony chemicznie w procesie produkcji skład, co wyjątkowo upraszcza planowanie i prowadzenie terapii żywieniowej. Zgodnie z aktualnie obowiązującą wiedzą medyczną użycie diety sztucznej stanowi słuszne rozwiązanie dla pacjentów żywionych przez sztuczne dostępy, czyli zgłębniki nosowo-żołądkowe i przetoki odżywcze: gastrostomie (dostęp odżywczy do żołądka) i jejunostomie (dostęp odżywczy do jelita cienkiego).

Pacjenci, którzy wymagają żywienia dietą nienaturalną, znajdują się jednocześnie w szpitalach, jak i, po okresie energicznego leczenia, w domach, pod opieką swoich bliskich. I w jednej, i w drugiej sytuacji, procedury żywieniowe są refundowane przez NFZ. Oznacza to, iż ani pacjent, ani jego rodzina, nie ponoszą żadnych związanych z leczeniem kosztów.

Żywienie dojelitowe w warunkach domowych prowadzone jest poprzez wyspecjalizowane poradnie. Pacjent wraz z opiekunem objęty jest holistyczną opieką lekarską, pielęgniarską, dietetyczną i psychologiczną. W ramach opieki dokonywane są regularne konsultacje i wizyty, kontrolowane są wyniki niezbędnych do prowadzenia terapii badań biochemicznych oraz innych, w zależności od zapotrzebowania: radiologicznych, mikrobiologicznych.

Autorzy:

lek. Med. Ryszard Choruz

dr n. Farm. Maria Ciszewska-Jędrasik

Klaudia Katarzyńska

prof. Dr hab. Med. Stanisław Kłęk

dr n. Med. Marek Kunecki

lek. Med. Klemens Lubieniecki

dr n. Med. Katarzyna Matysiak-Luśnia

lek. Med. Kinga Szczepanek

mgr pielęgniarstwa Joanna Tokarczyk

Opinie - 0 opinii

+ Dodaj opinię

PODOBNE PRODUKTY

Książki o zdrowiu, medycynie i urodzie, Podstawy leczenia żywieniowego (opr. miękka)
od 63

2 oferty

Podstawy leczenia żywieniowego (opr. miękka)

  • ISBN 9788393652778 
  • Oprawa miękka 
  • Autor Mikołaj Spodaryk 
  • Wydawnictwo Scientifica 
  • Ilość stron 249 
  • Rok wydania 2019 
Porównaj
Książki o zdrowiu, medycynie i urodzie, Farmaceutyczne standardy sporządzania mieszanin (opr. broszurowa)
od 54 09

3 oferty

Farmaceutyczne standardy sporządzania mieszanin (opr. broszurowa)

  • ISBN 9788393652754 
  • Oprawa broszurowa 
  • Autor Krystyna Chmal-Jagiełło|Elżbieta Balcerzak 
  • Wydawnictwo Scientifica 
  • Ilość stron 129 
  • Rok wydania 2017 
Porównaj
Książki o zdrowiu, medycynie i urodzie, Standardy Żywienia Dojelitowego i Pozajelitowego (opr. broszurowa)
od 38 99

3 oferty

Standardy Żywienia Dojelitowego i Pozajelitowego (opr. broszurowa)

  • ISBN 9788393652723 
  • Oprawa broszurowa 
  • Autor praca zbiorowa 
  • Wydawnictwo Scientifica 
  • Ilość stron 112 
  • Rok wydania 2014 
Porównaj

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.