Autorzy opisują nad wyraz ważne zagadnienia dotyczące fizjologii jak i patologii żywienia krów. W pracy zawarte są wiadomości z zakresu składu chemicznego pasz, czynników warunkujących pobieranie pasz, innowacyjnych systemów normowania żywienia krów mlecznych, gospodarki mineralnej zarówno makro- jaki mikroelementów, potrzeb żywieniowych w przeróżnych okresach fizjologicznych krów mlecznych oraz przeważnie występujących chorób metabolicznych (ich profilaktyka i leczenie) oraz chorób wynikających z nieprawidłowego żywienia, takich jak mikotoksykozy, choroby kończyn, zapalenie macicy, niedobory mineralne, zatrucia azotynami i azotanami.
Szczegółowo opisana jest kontrola procesów kiszenia pasz i zachodzące tam procesy fizyko-chemiczne oraz zasady rozdrabniania i komponowania pasz objętościowych dla krów (TMR). Praca posiada także tabele i wykresy, które usprawniają korzystającym ulepszone zrozumienie przedstawionych zagadnień.
przekazana jest także bogata literatura z reguły obcojęzyczna,[...]. [...] Dlatego też jest szczególnie cenną pozycją, która bez wątpienia będzie {pomocn|przydatn)ą zarówno dla studentów wydziałów medycyny weterynaryjnej, zootechniki, jak również lekarzy weterynarii i zootechników zajmujących się problematyką żywienia i chorób bydła oraz hodowców bydła.
Fragmenty recenzji prof. Józefa Nicponia