Menu
Zamknij

Technologia i towaroznawstwo Podręcznik (opr. miękka)

Leksykony techniczne

Opis

Podręcznik jest dedykowany do nauki przedmiotu technika i towaroznawstwo na poziomie technikum. Zawiera wiadomości z zakresu klasyfikacji i znakowania towarów, podstaw cyklu produkcyjnego i jego powiązań z jakością wyrobów. Omówiono w nim podstawy normalizacji, a także systemy zapewnienia jakości, zasady certyfikacji i akredytacji w Polsce i na świecie. Zapoznaje ucznia z prawami i obowiązkami konsumenta i sprzedawcy, a także z gospodarką opakowaniową, zasadami transportu i magazynowania, metodami przedłużania wartości użytkowej towarów oraz z właściwościami towarów (w tym produktów spożywczych). Publikacja zastępuje książkę Haliny Rawdanowicz "Ogólne wiadomości z towaroznawstwa".

Spis treści:

1. Wiadomości wstępne
1.1. Cel i zakres towaroznawstwa
1.2. Towaroznawstwo jako nauka interdyscyplinarna
1.3. Towar i pojęcia bliskoznaczne
1.4. Klasyfikacja towarów
1.5. Zasady znakowania towarów kodem kreskowym
1.5.1. Zasady umieszczania kodów na towarach
1.5.2. Korzyści ze stosowania kodów kreskowych
1.5.3. Kodowanie książek i czasopism i jednostek transportowych
1.6. Proces produkcyjny i jego komponenty
1.6.1. Wiadomości ogólne
Ćwiczenia

2. Jakość i cechy ją określające
2.1. Czynniki determinujące jakość towarów
2.2. Metody badania parametry towarów
2.2.1. Metody organoleptyczne
2.2.2. Metody laboratoryjne
2.2.3. Badania technologiczno-użytkowe i funkcjonalno-użytkowe
2.3. Ocena i kontrola jakości towarów
2.3.1. Zasady pobierania próbek
Ćwiczenia

3. Normalizacja i normy
3.1. Działalność normalizacyjna w Polsce i na świecie
3.1.1. Organizacje normalizacyjne
3.2. Normy
3.3. Budowa i klasyfikacja norm
3.4. Numeracja Polskich Norm
Ćwiczenia

4. Systemy zapewnienia jakości i zarządzanie jakością
4.1. Wprowadzenie
4.2. Normy ISO 9000
4.3. Zapewnienie jakości w produkowaniu wyrobów spożywczych
Ćwiczenia

5. Wymogi prawne dotyczące wyrobów i zgodność z oczekiwaniami
5.1. Wymagania dotyczące wyrobów w krajach Unii Europejskiej
5.2. System oceny zgodności
5.3. Certyfikacja
Ćwiczenia

6. Prawa i obowiązki konsumenta i sprzedawcy
6.1. Sprzedaż konsumencka
6.2. Uprawnienia i obowiązki konsumenta
6.3. Obowiązki sprzedawcy
6.4. Gwarancja a niezgodność z umową
6.5. Procedura reklamacyjna
6.6. Promocja i przecena
6.7. Instytucje broniące praw konsumenta
Ćwiczenia

7. Gospodarka opakowaniowa
7.1. Funkcje opakowań
7.2. Podział opakowań
7.3. Odpady opakowaniowe
7.4. Znakowanie opakowań
7.5. Znakowanie żywności
7.6. Nadzór nad jakością żywności w Polsce
7.7. System wymiarowy opakowań
Ćwiczenia

8. Transport i gospodarka magazynowa
8.1. Magazynowanie towarów
8.2. Czynniki ograniczające jakość towaru w czasie przechowywania
8.3. Zmiany zachodzące w przechowywanych towarach
8.4. Transport towarów
Ćwiczenia

9. Metody przedłużania wartości użytkowej towarów
9.1. Utrwalanie towarów
9.1.1. Metody fizyczne
9.1.2. Metody fizykochemiczne
9.1.3. Metody biologiczne
9.1.4. Metody chemiczne
Ćwiczenia

10. Parametry towarów
10.1. Parametry fizyczne
10.2. Właściwości chemiczne towarów spożywczych
10.2.1. Białka
10.2.2. Tłuszcze (lipidy)
10.2.3. Węglowodany
10.2.4. Witaminy
10.2.5. Elementy mineralne
10.2.6. Związki destrukcyjne w żywności
10.2.7. Substancje dodatkowe w żywności
Ćwiczenia

Literatura
certyfikat
Zalecane dzienne normy na energię i składniki odżywcze
Skład i wartość odżywcza w 100g produktów spożywczych

Opinie - 0 opinii

+ Dodaj opinię

PODOBNE PRODUKTY

Leksykony techniczne, Rachunkowość przedsiębiorcy Podręcznik (opr. miękka)
od 40 41

4 oferty

Rachunkowość przedsiębiorcy Podręcznik (opr. miękka)

  • ISBN 9788302112423 
  • Oprawa miękka 
  • Autor Frymark Irena 
  • Wydawnictwo WSiP 
  • Ilość stron 528 
  • Rok wydania 2010 
Porównaj
Leksykony techniczne, Elementarz (reprint) Falski (opr. twarda)
od 58 75

4 oferty

Elementarz (reprint) Falski (opr. twarda)

  • ISBN 9788302087417 
  • Oprawa twarda 
  • Autor Marian Falski 
  • Wydawnictwo wsip 
  • Ilość stron 168 
  • Rok wydania 2003 
Porównaj
Leksykony techniczne, Język niemiecki w branży fryzjersko-kosmetycznej. Zeszyt ćwiczeń (opr. broszurowa)
od 29 15

2 oferty

Język niemiecki w branży fryzjersko-kosmetycznej. Zeszyt ćwiczeń (opr. broszurowa)

  • ISBN 9788302133473 
  • Oprawa broszurowa 
  • Autor Anna Dul, Piotr Rochowski 
  • Wydawnictwo Wsip 
  • Ilość stron 168 
  • Rok wydania 2013 
Porównaj
Leksykony techniczne, Podstawy prawa pracy i prawa cywilnego. Podstawy prawa pracy. Część 1 (opr. miękka)
od 40 60

3 oferty

Podstawy prawa pracy i prawa cywilnego. Podstawy prawa pracy. Część 1 (opr. miękka)

  • ISBN 9788302135514 
  • Oprawa miękka 
  • Autor Boratyński Jacek 
  • Wydawnictwo WSiP 
  • Ilość stron 416 
  • Rok wydania 2013 
Porównaj
Leksykony techniczne, Aha!Neu 3A Podręcznik z ćwiczeniami Kurs podstawowy z płytą CD i CD-ROM (opr. miękka)
od 39 51

1 oferta

Aha!Neu 3A Podręcznik z ćwiczeniami Kurs podstawowy z płytą CD i CD-ROM (opr. miękka)

  • ISBN 9788302133138 
  • Oprawa miękka 
  • Autor Potapowicz Anna, Tkaczyk Krzysztof 
  • Wydawnictwo WSiP 
  • Ilość stron 116 
  • Rok wydania 2013 
Porównaj
Leksykony techniczne, Utrzymanie obiektów budowlanych Podręcznik do nauki zawodu (opr. miękka)
od 28 58

3 oferty

Utrzymanie obiektów budowlanych Podręcznik do nauki zawodu (opr. miękka)

  • ISBN 9788302136306 
  • Oprawa miękka 
  • Autor Maj Tadeusz 
  • Wydawnictwo WSiP 
  • Ilość stron 175 
  • Rok wydania 2012 
Porównaj

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.