Menu
Zamknij

Kuchnia ajurwedyjska wg czterech pór roku Durst, Iding, Wafler

Pozostałe książki

Opis

oferujemy naszym klientom w ramach podróży, w poszukiwaniu wegetariańskich książek, genialną kulinarną przygodę z ajurwedyjskim systemem odżywiania. Gotujmy według ajurwedy i delektujmy się potrawami z krajowych warzyw, owoców i ziół.Słowo "ajurweda" pochodzi z sanskrytu, składa sie z dwóch członów ayus (życie) i vid (wiedza), z zasady tłumaczone jest jako wiedza o długowieczności.

W ajurwedzie główną rolę odgrywają trzy dosze: wata, pitta, kapha. Ciało, umysł i dusza są ze sobą nierozerwalnie połączone, dlatego dosze regulują równocześnie cielesne, jak i umysłowe i duchowe funkcje ludzkiego organizmu.Harmonijne, niezakłócone oddziaływanie trzech dosz może zostać osiągnięte wyłącznie poprzez jednostajny, optymalny do typu organizmu tryb życia, a także zdrowe odżywianie według zasad ajurwedy.

Wszystko czego człowiek doświadcza, co spożywa i czyni wpływa na kształtowanie się jego dosz.Kuchnia ajurwedyjska gromadzi staranną charakterestykę trzech dosz wraz z opisem potraw sugerowanych dla poszczególnych konstytucji ciała.

Spożywanie pokarmów dopasowanych do typu osobowości wprowadza człowieka w stan równowagi, gwarantuje organizmowi prawidłową przemianę materii i pomaga oczyścić organizm. W dodatku odszukamy tutaj skrupulatny opis przypraw, które w kuchni wegetariańskiej odgrywają pokaźną rolę, a co najważniejsze dowiemy się z tej użytecznej wegetariańskiej książki jakie potrawy spożywać w jakich porach roku.Kuchnia ajurwedyjska to nie tylko egzotyczna kuchnia indyjska.

także europejskie artykuły spożywcze, rosnące u nas zioła, warzywa i owoce, można przyrządzać zgodnie z zasadami ajurwedy. Potrawy odpowiadają porom roku, są proste w przygotowaniu, a mimo to wyrafinowane w smaku.

„Ta wegetariańska książka kucharska jest w wielu miejscach tak niezwykła, gromadzi tak dobre przepisy i jest tak spektakularnie wydana, iż zasługuje na najwyższe podziw. Godna polecenia atrakcyjnym świata kucharzom, poszukującym przepisów na pyszne potrawy wegetariańskie".„ Wszystkie potrawy są proste do wykonania, wyjątkowo smaczne, tanie, a podstawowe elementy można nabyć bezproblemowo w sklepie tuż za rogiem.

Nie tylko dla zwolenników ajurwedy – naprawdę dobra książka kucharska!" Vital Oprawa:twardaFormat:195 mm x 265 mmLiczba stron:144ISBN:978-83-601-7040-3...

Opinie - 0 opinii

+ Dodaj opinię

PODOBNE PRODUKTY

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.