Flash on English for Cooking, Catering & Reception NEW EDITION- angielski w gastronomii i restauratorstwieEdycja rozszerzona książki z linii Flash on English - ESP Series wraz z nagraniami audio mp3, wzbogacona o dopełniające rozdziały i appendix.
• seria Flash on English - ESP Series to seria książek poświęconych rozwijaniu znajomości słownictwa i wyrażeń angielskich związanych z tematyką branżową i specjalistyczną. • Poziom trudności językowej: A2/B1 • Grupa docelowa: młodzież, dorośli • Tematyka książki: kluczowe zagadnienia z dziedziny cateringu, restauratorstwa, w tym zasad przygotowywania potraw i organizacji pracy w kuchni, obsługi gości restauracyjnych i hotelowych, pracy w barze, a także rozwiązywania sytuacji problemowych z klientami.
• Struktura: książka podzielona jest na 4-stronicowe rozdziały, z których każdy składa się z: - 3 albo 4 sekcji ukazujących w formie zwięzłych artykułów przeróżne aspekty omawianego zagadnienia,- kolekcji ćwiczeń sprawdzających zrozumienie przeczytanych tekstów,- zestawu poręcznych informacji dodatkowych na temat specyfiki prezentowanej branży w postaci rysunków, wykresów i fotografii, - glosariusza pokazującego wybrane słownictwo wraz z transkrypcją fonetyczną poszczególnych słówek.• zalety: książka pozwala na poznanie specyficznego słownictwa branżowego oraz dostarcza poręcznej wiedzy na temat omawianego sektora gospodarki.• zastosowanie: ze względu na swój uniwersalny charakter i łatwość użycia książka może stanowić niebanalne urozmaicenie dowolnego kursu nauczania języka angielskiego na poziomach od A2 do B1.
Z powodzeniem może być ona użytkowana jako podręcznik wiodący:na kursach języka specjalistycznego i zawodowego,w szkołach ponadgimnazjalnych w ramach kształcenia zawodowego (tzw. Język obcy zawodowy).• Spis tematów z książki: - The restaurant staff - Clothes and personal hygiene - The kitchen area - Food and cooking methods - Preparing a menu - Pastry - Safety and nutrition - Serving techniques - International cooking - At the bar - At reception - Problems and complaints - Appendix: Recipes