Menu
Zamknij

Polak NieNażarty - Gosia Molska (opr. twarda)

Książki kulinarne i przepisy

Opis

nieraz chwalimy kuchnię obcych krajów, nie znając własnych kulinarnych tradycji. A te są niesamowicie bogate! Każdy region polski znamionuje się odmienną kuchnią, która obfituje w unikatowe smaki, zapachy i produkty.

Mamy rewelacyjne bazary, na których spotykają się Szef Kuchni modnej restauracji i starsze pokolenia mieszkańców miasta, a nasze pieczywo zachwyciło choćby Micka Jaggera. Polska kuchnia to kawał kultury, czy bez dwóch zdań należycie ją znasz$673 Wielu z nas nie zdaje sobie sprawy z tego, że Polska zajmuje pierwsze miejsce w Unii Europejskiej w tworzeniu jabłek, borówek amerykańskich, wiśni, marchewki i drobiu, a drugie w wytwarzaniu truskawek i ziemniaków.

Mamy najtańszy w Europie chleb, mleko, ser żółty, cukier i filety z kurczaka. Lecz nie tylko. Wiemy, że Włosi słyną z parmezanu, Portugalczycy z porto i sardynek, a Grecy z fety, ale czy znamy polskie regionalne specjały, którymi możemy się chwalić na świecie$674 Nasi klasyczni i lokalni producenci żywności także formujeją genialne produkty, które śmiało mogą konkurować z tymi popularnymi zagranicznymi: oscypek, kiełbasa myśliwska, bryndza podhalańska, perekaczewnik, ser koryciński, obwarzanek krakowski, czy rogal świętomarciński - to tylko kilka pozycji z listy, którą odnajdziemy w książce.

Książka autorstwa Gosi Molskiej to innowacyjne i interesujące kompendium polskiej kuchni. To potężna dawka danych na temat 10 regionów kulinarnych, wzbogacona przepisami na regionalne smakołyki. Przeniesie nas w czasy dawnej Warmii i Mazur, gdzie przed ciężką pracą w gospodarstwach i na polach na śniadanie jedzono z reguły michę grochu z kapustą okraszonego cebulą i słoniną, albo gotowaną na mleku kaszę jaglaną z suszonymi śliwkami.

Czasem przygotowywano pierożki dzybdzalki, niejednokrotnie z dodatkiem wołowego łoju albo farszynki, czyli smażone na smalcu pierogi z ziemniaczanego ciasta. Możemy wzbogacić kulturoznawcze doświadczenie, przygotowując je według przepisu.

Dzięki książce Polak NieNażarty odkryjemy, iż Kujawy to nie tylko pierniki, sól i olej rzepakowy, i poznamy sposób na białą kiełbasę piernikową. Wyobrazimy sobie dawne czasy na Śląsku, kiedy każdy niedzielny obiad był jak śladowe święto, podczas którego domy pachniały mięsiwem: schabem sztygarskim, pieczonym królikiem albo kaczką, a jesienią gęsią.

Poznamy przepis na wielkopolskie szagówki z aromatycznym masłem, kacze udka po poznańsku i małopolską zupę kminkową i zakochamy się w tradycji polskiej kuchni. Polak NieNażarty Gosi Molskiej to także niemało ciekawych informacji, a niektóre mogą wprawić w zdumienie: czy wiesz, że w ciągu swego życia Polak zjada 2 krowy, 28 świń, 760 kurczaków, 7800 kg ziemniaków i 12 480 (!) jajek$675 Sięgając po książkę dowiemy się więcej: jakie dania typowo zamawiają Polacy w restauracjach, ile statystyczny Polak wydaje miesięcznie na jedzenie, jak postaje cukier, miód, dowiemy się jak narodził się polski streetfood, a także poznamy wspaniałe polskie bazary...

W książce znalazły się dodatkowo kulinarne anegdoty, felietony o niezwykłych ludziach stwarzających smakowite polskie specjały, rozmowy z szefami kuchni i kulinarnymi gwiazdami. W Polaku NieNażartym nie brakuje rozrywki, która będzie pretekstem do zabawy dla całej rodziny, jak kulinarny quiz, a także gra planszowa.

Do tego mnóstwo użytecznych dodatków: Kalendarz sezonowości warzyw, atlas ryb słodkowodnych i morskich, rozbiór mięsa, poradnik jak zrobić znakomity stek i metody sprawdzania gotowości steków czy spis lubianych grzybów jadalnych.

Powyższy opis pochodzi od wydawcy.

Opinie - 0 opinii

+ Dodaj opinię

PODOBNE PRODUKTY

Książki kulinarne i przepisy, Przysmaki rodziny Winnych. Konfitury, powidła, nalewki i inne przetwory.
od 26 56

1 oferta

Przysmaki rodziny Winnych. Konfitury, powidła, nalewki i inne przetwory.

  • ISBN 9788381321440 
  • Autor Grabowska Ałbena 
Porównaj
Książki kulinarne i przepisy, Smart Plants. Jak wykorzystać naturalne..
od 31 99

1 oferta

Smart Plants. Jak wykorzystać naturalne..

  • ISBN 9788381321723 
  • Autor Julie Morris, Justyna Rudnik 
  • Wydawnictwo Zwierciadło 
  • Ilość stron 320 
Porównaj
Książki kulinarne i przepisy, Zdrowa kuchnia rodzinna (opr. miękka)
od 29 99

1 oferta

Zdrowa kuchnia rodzinna (opr. miękka)

  • ISBN 9788381322300 
  • Oprawa miękka 
  • Autor Mrozowska Monika 
Porównaj
Książki kulinarne i przepisy, kuchnie świata w wersji keto
od 35 99

1 oferta

kuchnie świata w wersji keto

  • ISBN 9788381325011 
  • Autor Podrez-Siama Ewelina 
Porównaj
Książki kulinarne i przepisy, Superlunche (opr. miękka)
od 23 46

1 oferta

Superlunche (opr. miękka)

  • ISBN 9788381320757 
  • Oprawa miękka 
  • Autor Maciej Szaciłło; Karolina Szaciłło 
  • Wydawnictwo Zwierciadło 
  • Ilość stron 224 
  • Rok wydania 2019 
Porównaj
Książki kulinarne i przepisy, Zdrowe zielone proteiny
od 23 45

1 oferta

Zdrowe zielone proteiny

  • ISBN 9788381320962 
  • Autor Elquist Therese 
  • Wydawnictwo ZWIERCIADŁO 
  • Ilość stron 160 
Porównaj
Książki kulinarne i przepisy, Suszonki (opr. twarda)
od 24 96

2 oferty

Suszonki (opr. twarda)

  • ISBN 9788381321259 
  • Oprawa twarda 
  • Autor Teresa Marrone 
  • Rok wydania 2019 
Porównaj

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.