Menu
Zamknij

Ambasada śledzia

Książki kulinarne i przepisy

Opis

Historia śledzia, żarty i anegdoty, a także oryginalne przepisy.

Śledź w polskiej obrzędowości jest rybą magiczną. Dawniej uznawany za potrawę najbiedniejszych, potem, ten konwencjonalny w oleju albo śmietanie stał się nieodłącznym elementem PRL-owskiego życia towarzyskiego. Dziś, w świecie fuzji smaków i eksperymentów kulinarnych, podbija salony i staje się rarytasem dalekim od tradycyjnych wyobrażeń.

W książce odszukacie:

- dane ergonomiczne jak nabyć prawidłowego śledzia

- anegdoty i ciekawostki i obyczaje „śledziowe"

- ok. 50 przepisów podzielonych wg pór roku i dostępności sezonowych produktów spożywczych:

ZIMA - klasyki na wigilijny stół i smaki świąteczne jak śledź piernikowy z salsą malinową, czy śledź zimowy we włoskich orzechach z miodem i cynamonem

JESIEŃ - śledź z chutneyem dyniowym, śledź w grzybach, śledź halloweenowy - w czarnym sosie, czy śledź w kawie na przebudzenie przy jesiennym spadku nastroju

WIOSNA - śledź z pesto pietruszki, śledź zielony w cieście naleśnikowym, orzeźwiający śledź w occie jabłkowym, słoneczny śledź żółty w curry z rodzynkami

LATO - jeśli lato to nie tylko owoce lokalne, ale też egzotyczne podróże – śledź w truskawkach, z bananem, z jagoda, w mango i inne.

VEGE ŚLEDZIE - rozdział z przepisami na wegetariańskie dania „śledziowe" - bez zastosowania ryb: śledź z cukinii albo boczniaków razem z informacjami jakie przyprawy „oddadzą" smak śledzia. Rozdział genialny dla wegetarian, ale też mam i tych wszelkich, którzy nie wiedzą, czym nakarmić uczestników polskiej Wigilii.

Marta Sawicka – Danielak – pisarka, dziennikarka, nauczycielka jogi i podróżniczka.

Filip Danielak – perkusista, marka muzyczny i telewizyjny, chef kuchni

Założona poprzez nich Ambasada Śledzia okazał się ogromnym sukcesem. Z minimalnej knajpki, która miała być sposobem na niezależność i zwolnienie tempa życia, stała się instytucją. O unikatowych śledziach z Ambasady Śledzia pisały media polskie i zagraniczne, zachwalał je przewodnik Lonely Planet, zapraszano na zagraniczne festiwale kulinarne.

Tytuł Ambasada śledzia Autorzy Marta Sawicka-Danielak, Filip Danielak Wydawnictwo Zwierciadło EAN 9788381321310 ISBN 9788381321310 Kategoria Kuchnia,diety\Kuchnia liczba stron 240 Format 20.5x26.5x2.5 cm Rok wydania 2019 Oprawa Twarda Wydanie 1 Waga 1.075 kg

Opinie - 0 opinii

+ Dodaj opinię

PODOBNE PRODUKTY

Książki kulinarne i przepisy, Przysmaki rodziny Winnych. Konfitury, powidła, nalewki i inne przetwory.
od 26 56

1 oferta

Przysmaki rodziny Winnych. Konfitury, powidła, nalewki i inne przetwory.

  • ISBN 9788381321440 
  • Autor Grabowska Ałbena 
Porównaj
Książki kulinarne i przepisy, Smart Plants. Jak wykorzystać naturalne..
od 31 99

1 oferta

Smart Plants. Jak wykorzystać naturalne..

  • ISBN 9788381321723 
  • Autor Julie Morris, Justyna Rudnik 
  • Wydawnictwo Zwierciadło 
  • Ilość stron 320 
Porównaj
Książki kulinarne i przepisy, Zdrowa kuchnia rodzinna (opr. miękka)
od 29 99

1 oferta

Zdrowa kuchnia rodzinna (opr. miękka)

  • ISBN 9788381322300 
  • Oprawa miękka 
  • Autor Mrozowska Monika 
Porównaj
Książki kulinarne i przepisy, kuchnie świata w wersji keto
od 35 99

1 oferta

kuchnie świata w wersji keto

  • ISBN 9788381325011 
  • Autor Podrez-Siama Ewelina 
Porównaj
Książki kulinarne i przepisy, Superlunche (opr. miękka)
od 23 46

1 oferta

Superlunche (opr. miękka)

  • ISBN 9788381320757 
  • Oprawa miękka 
  • Autor Maciej Szaciłło; Karolina Szaciłło 
  • Wydawnictwo Zwierciadło 
  • Ilość stron 224 
  • Rok wydania 2019 
Porównaj
Książki kulinarne i przepisy, Zdrowe zielone proteiny
od 23 45

1 oferta

Zdrowe zielone proteiny

  • ISBN 9788381320962 
  • Autor Elquist Therese 
  • Wydawnictwo ZWIERCIADŁO 
  • Ilość stron 160 
Porównaj
Książki kulinarne i przepisy, Suszonki (opr. twarda)
od 24 96

2 oferty

Suszonki (opr. twarda)

  • ISBN 9788381321259 
  • Oprawa twarda 
  • Autor Teresa Marrone 
  • Rok wydania 2019 
Porównaj

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.