Gdy po raz kolejny słyszymy, iż ktoś ogranicza w diecie cukier myślimy: „Mnie to nie dotyczy". Często jesteśmy przekonani, że nasz jadłospis wcale dużo go nie gromadzi. Cukier kojarzymy z zasady ze słodkimi przekąskami, deserami, zawartością cukierniczki czy owocami.
Tymczasem jest go pełno w produktach, które wcale nie kojarzymy jako słodkie. Co więcej, kryje się on dodatkowo w pozornie zdrowych jego „zamiennikach", które stają się coraz bardziej popularne. Autorka w swej książce obala mity dietetyczne, wymienia na ogół popełniane błędy żywieniowe i ujawnia prawdziwych sprawców zbędnych kalorii.
Z książki dowiemy się między innymi, jakie są typy cukrzycy i czym się ona różni od insulinooporności. Co to jest indeks glikemiczny i jak najkorzystniej zespalać składniki w domowym menu dla naszego zdrowia.
Autorka zanalizowałanajbardziej modne dzisiaj diety odchudzające pod kątem bezpieczeństwa dla osób cierpiących na te schorzenia. Podpowiada, jakie dania zamawiać, kiedy nie możemy zjeść w domu.
Jak komponować korzystnie posiłki i jak bratać je z aktywnością fizyczną. Do części teoretycznej dołączone są proste i pyszne przepisy, które nie tylko zadowolą najmocniej wybrednych, ale pozostaną z korzyścią dla naszego zdrowia i figury.