Menu
Zamknij

Higiena w pasiece (opr. miękka)

Inżynieria

Opis

Słowo higiena" pochodzi z języka greckiego i oznacza czynności zmierzające do zachowania zdrowia i zapobiegania chorobom. Przez pojęcie higieny w pasiece rozumiemy pewne czynności, które zapobiegają powstawaniu, przenoszeniu i rozprzestrzenianiu się chorób pszczół dorosłych i czerwia. Pojęcie to obejmuje też cały zespół czynności posiadających na celu utrzymanie porządku i czystości na terenie pasieczyska, magazynów i pracowni pszczelarskich. Szeroko rozumiane kryteria higieny dotyczą także towarów pozyskiwanych od pszczół oraz higieny osobistej pszczelarza.
Zdrowe rodziny pszczele gwarantują pszczelarzowi godziwy zarobek uzyskiwany ze sprzedaży artykułów pasiecznych, przeważnie miodu. Zdrowe rodziny pszczele, to także rodziny silne, które, niezależnie od swoich możliwości produkcyjnych w zakresie pozyskiwanego od nich miodu, gwarantują wysokie plony w polu, sadzie i ogrodzie jako zapylaczki entomofilnych roślin uprawnych.
Zagadnieniu utrzymywania silnych i produktywnych rodzin pszczelich poświęca się dużo uwagi i wciąż poszukuje nowych, doskonalszych metod zapewniających obszerniejszą ich produkcyjność.
Z tych względów dużo uwagi poświęca się także zagadnieniom związanym ze zdrowotnością rodzin pszczelich, zapobieganiu chorobom, a zwłaszcza chorobom zaraźliwym, w czym niemałe znaczenie mają czynności związane z szeroko pojętą higieną pasieczną.

Opinie - 0 opinii

+ Dodaj opinię

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.