Podwyższone stężenie triglicerydów (TG), zwane hipertriglicerydemią (hTG), to zaburzenie lipidowe, podobnie jak podwyższone stężenie całkowitego cholesterolu i „złego" cholesterolu LDL, a także obniżone stężenie „korzystnego" cholesterolu HDL w ascetycznicy krwi. Nie powoduje dolegliwości, a wykryć je można wykonując w laboratorium lipidogram.
Wykrycie, a następnie leczenie (na dodatek dietą) nadmiernego stężenia triglicerydów jest wyjątkowo ważne, ponieważ hipertriglicerydemia rozszerza ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych.
wykorzystanie odpowiedniej diety i prowadzenie zdrowego stylu życia odgrywa ważną rolę nie tylko u chorych, którzy już posiadają podwyższone stężenie triglicerydów, ale także u tych, które są w grupie ryzyka tego zaburzenia, czyli osób:
• z nadwagą, a zwłaszcza z otyłością,
• z zaburzeniami metabolicznymi,
• z cukrzycą, zwłaszcza typu 2,
• z niedoczynnością tarczycy,
• z chorobą nerek,
• przyjmujących pewne leki, m.in. Niektóre leki na nadciśnienie tętnicze, estrogeny (zwłaszcza doustne), kortykosteroidy.
Tytuł Zalecenia dietetyczne dla pacjenta z podwyzszonym stężeniem triglicerydów Autor Aleksandra Cichocka Wydawnictwo Medyk EAN 9788364045660 ISBN 9788364045660 Kategoria Poradniki\Uroda i zdrowie liczba stron 96 Rok wydania 2018 Oprawa Miękka