Menu
Zamknij

Filozofia zdrowia Kwaśne surowe zimne... (opr. broszurowa)

Hobby i poradniki

Opis

Od Tysięcy lat wiadomym jest (najczęściej w Chinach i na Dalekim Wschodzie), iż zdrowym jest ten osobnik, u którego energia życiowa Tchi krąży dobrze w swoich kanałach zwanych kanałami akupunkturowymi.

Zaburzenia krążenia, czyli niedobór albo nadmiar energii, zawsze doprowadza po jakimś czasie do powstania choroby. Cala uwaga lekarzy chińskich była i jest skupiona na takim leczeniu, które usunie zaburzenia w krążeniu energii.

W ten sposób została rozwinięta profilaktyka, czyli zapobieganie powstawaniu chorób. Można tego dokonać albo przez nakłuwanie odpowiednich punktów na ciele (czyli zabiegi akupunktury) albo dużo prościej - spożywać odpowiednie pokarmy lub zioła, które jeszcze przywrócą równowagę.

Anna Ciesielska autorka książki Filozofia zdrowia w sposób jasny i kompetentny demonstruje, jak to należy praktycznie wykonać. Na wstępie wynajdziemy opis Zasady Pięciu komponentów, które stanowią podstawę całej medycyny chińskiej.

przekazano ponadto opis kanałów, w których krąży energia w powiązaniu z Zasadą Pięciu komponentów. Nie jest to lektura prosta dla zwykłego czytelnika, ale osoba uważna, zwracająca baczną uwagę na otaczające ją zdarzenia, z łatwością dostrzeże, ile jest w tych opisach prawdy.

Czytając o.objawach niektórych chorób, wyszukamy zadziwiająco dużo związków, które dotychczas nam umykały, czy na które nie zwracaliśmy uwagi. Opis czynników wpływających na równowagę jin-jang jest przedstawiony nad wyraz klarownie.

Opis wpływu zróżnicowanych smaków, wpływu klimatu na naszą energię dostarcza praktycznych uwag. Jak należy progresywnać w określonych zaburzeniach równowagi energii. Opis niektórych chorób cywilizacji (otyłość, osteoporoza, alergia, cukrzyca itd.) daje mnóstwo praktycznych wskazówek dla osób na nie cierpiących.

Szkoda, iż autorka nie opisała w tym rozdziale obszerniejszej ilości chorób. Analiza produktów odżywiania pod kątem Pięciu komponentów jest nad wyraz ciekawa i w takiej formie rzadko przedstawiana. Można z tego rozdziału wyciągnąć mnóstwo jednostkowych wskazówek co do produktów, które należałoby zabrać pod uwagę przy układaniu własnej diety.

Książkę kończą przepisy kulinarne potraktowane pod kątem doboru adekwatnych proporcji smaków. Jest to niezrównany dotychczas układ. Wyjątkowo atrakcyjny i pożyteczny. Myślę, że książka pani Anny Ciesielskiej uzupełnia dużą lukę w sposobie doboru optymalnych produktów żywnościowych pod kątem sprawdzanej przez tysiące łat Zasady Pięciu części.

Jest to cenna pozycja na naszym rynku, tym bardziej, iż osoby, które zaczną się stosować do rad zawartych w tej książce, z całą pewnością nie pożałują, a wręcz będą zaskoczone poprawą swojego zdrowia. Dr n. Med.

Andrzej Frydrychowski

Opinie - 0 opinii

+ Dodaj opinię

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.