Menu
Zamknij

Filozofia zdrowia Kwaśne surowe zimne... (opr. broszurowa)

Hobby i poradniki

Opis

Od Tysięcy lat wiadomym jest (najczęściej w Chinach i na Dalekim Wschodzie), iż zdrowym jest ten osobnik, u którego energia życiowa Tchi krąży dobrze w swoich kanałach zwanych kanałami akupunkturowymi. Zaburzenia krążenia, czyli niedobór albo nadmiar energii, zawsze doprowadza po jakimś czasie do powstania choroby. Cala uwaga lekarzy chińskich była i jest skupiona na takim leczeniu, które usunie zaburzenia w krążeniu energii. W ten sposób została rozwinięta profilaktyka, czyli uniemożliwianie powstawaniu chorób. Można tego dokonać albo poprzez nakłuwanie odpowiednich punktów na ciele (czyli zabiegi akupunktury) albo dużo prościej - spożywać adekwatne pokarmy albo zioła, które dodatkowo przywrócą równowagę. Anna Ciesielska autorka książki Filozofia zdrowia w sposób jasny i kompetentny pokazuje, jak to należy praktycznie wykonać.
Na wstępie odnajdziemy opis Zasady Pięciu części, które stanowią podstawę całej medycyny chińskiej. Przekazano ponadto opis kanałów, w których krąży energia w powiązaniu z Zasadą Pięciu elementów. Nie jest to lektura prosta dla zwykłego czytelnika, lecz osoba uważna, zwracająca baczną uwagę na otaczające ją zdarzenia, z łatwością dostrzeże, ile jest w tych opisach prawdy. Czytając o.objawach niektórych chorób, wyszukamy zadziwiająco dużo związków, które dotychczas nam umykały, czy na które nie zwracaliśmy uwagi.
Opis czynników wpływających na równowagę jin-jang jest przedstawiony nad wyraz krystalicznie. Opis wpływu różnorodnych smaków, wpływu klimatu na naszą energię dostarcza poręcznych uwag. Jak należy progresywnać w określonych zaburzeniach równowagi energii.
Opis niektórych chorób cywilizacji (otyłość, osteoporoza, alergia, cukrzyca itd.) daje mnóstwo ergonomicznych wskazówek dla osób na nie cierpiących. Szkoda, iż autorka nie opisała w tym rozdziale obszerniejszej ilości chorób.
Analiza produktów odżywiania pod kątem Pięciu składników jest szczególnie niebanalna i w takiej formie rzadko przedstawiana. Można z tego rozdziału wyciągnąć niemało jednostkowych wskazówek co do produktów, które należałoby wziąć pod uwagę przy układaniu własnej diety. Książkę kończą przepisy kulinarne potraktowane pod kątem doboru adekwatnych proporcji smaków. Jest to nieprzeciętny dotychczas układ. Wyjątkowo interesujący i pożyteczny.
Myślę, iż książka pani Anny Ciesielskiej uzupełnia dużą lukę w sposobie doboru trafnych towarów żywnościowych pod kątem sprawdzanej przez tysiące łat Zasady Pięciu komponentów. Jest to cenna pozycja na naszym rynku, tym bardziej, że osoby, które zaczną się stosować do rad zawartych w tej książce, niewątpliwie nie pożałują, a wręcz będą zaskoczone poprawą swego zdrowia.
Dr n. Med. Andrzej Frydrychowski

Opinie - 0 opinii

+ Dodaj opinię

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.