Warzywa to rośliny zielne, które służą człowiekowi za pokarm w postaci naturalnej, bez konieczności technicznego przerobu, co też stanowi ich ogromną zaletę. Mogą one być spożywane kompletnie lub tylko częściowo np. Nasiona, kwiatostany, owoce, pędy, liście, korzenie. Można je zjadać na minimalistycznie, ugotowane, usmażone albo upieczone. Mogą być wykorzystywane jako podstawowy artykuł domowych przetworów, ważny element i składnik potraw albo jako przyprawy.
Rośliny warzywne należą do wielu rodzin. Najpopularniejsze z nich to warzywa kapustne, cebulowe, liściowe, korzeniowe, psiankowate, dyniowate, rzepowate oraz strączkowe. Niezwykle zróżnicowany jest ich wygląd, walory smakowe oraz odżywcze. Różne są także wymagania dotyczące warunków i sposobu ich uprawy, pielęgnacji i zbiorów (warzywa jednoroczne, dwuletnie i wieloletnie).
Mimo, że warzywa pochodzą z zróżnicowanych stron świata, to zdecydowaną ich większość można uprawiać w polskim klimacie oczywiście po spełnieniu określonych warunków. Zajmuje się tym warzywnictwo i dział ogrodnictwa, obejmujący produkcję warzyw w gruncie, pod szkłem (szklarnie, inspekty) i w tunelach foliowych, a także materiału do rozmnażania.
W oddawanej do państwa dłoni publikacji ograniczymy się do poręcznych rad dla potrzeb jednostkowych działkowców. Powinny okazać się one pożyteczne w uzyskaniu jak najlepszych zbiorów, jak ponadto dać odpowiedź na pytanie dlaczego warto uprawiać warzywa.