Zdrowa dieta dla dzieci od 6. Miesiąca do 5. Roku życia
Niejedna mama zastanawia się, jak żywić dziecko – tak, żeby dostarczyć maluchowi wszelkich koniecznych do słusznego rozwoju elementów.
Katarzyna Błażejewska-Stuhr i Monika Mrozowska przygotowały prawdziwe kompendium wiedzy na temat żywienia dzieci.
W książce Uczta dla maluszka wyszukasz wszystko, co powinnaś wiedzieć o żywieniu dziecka i odpowiednio zbilansowane i smaczne posiłki dla najmłodszych – od chwili wprowadzenia pierwszych pokarmów do 5. Roku życia.
Wszyscy znamy to powiedzenie „Czym skorupka za młodu nasiąknie...”. Tylko czasami zachodzimy w głowę jak to zrobić, by ta skorupka w ogóle zaczęła nasiąkać, skoro nie chce próbować nowych smaków, skoro zamiast warzyw i owoców domaga się głośno i dobitnie cukierka albo kawałka czekolady.
Nie pozjadałyśmy z Kasią wszystkich rozumów, ale przerabiałyśmy (i w dalszym ciągu przerabiamy...) to we własnych domach. Staramy się kształtować nawyki żywieniowe naszych dzieci. Z różnorodnym rezultatem. Marzy mi się, aby nasza książka stała się podpowiedzią dla wszelkich innych mam, tatusiów i innych opiekunów. Żeby łatwiej było przygotować prawdziwą ucztę dla maluchów, a nie zgotować im piekło związane z traumą pierwszych posiłków. - Monika Mrozowska
Smaki dzieciństwa, te ukochane, zostają w każdym z nas na za każdym razem. To my, rodzice i opiekunowie dzieci, odpowiadamy za ich dietę, nie tylko w okresie dzieciństwa, ale w jakiejś mierze poprzez całe ich życie. To, co wpoimy maluchom, wpłynie bowiem na późniejsze nawyki żywieniowe. Z kolei to, co dostarczymy w okresie najszybszego i najszczególniej intensywnego wzrostu wpłynie na ich rozwój. Wraz z Moniką podpowiadamy jak w praktyce użyć zalecenia pediatrów dotyczące żywienia dzieci. - Katarzyna Błażejewska-Stuhr
Katarzyna Błażejewska-Stuhr – dietetyk kliniczny, psychodietetyk. Wyznaje zasadę, iż można jeść niemal wszystko, ważne są proporcje. W proponowanych dietach, jak w dodatku w edukacji pacjentów kładzie nacisk na produkty sezonowe, regionalne i – co ważne – naturalne. Autorka bestsellerowych książek, m.in. Koktajle dla zdrowia i urody czyli jak zamieszać w swym życiu, Koktajle dla zdrowia i urody czyli pysznie, świeżo, kolorowo oraz Koktajle dla zdrowia i urody, czyli zdrowo, smacznie, wyjątkowo (Wydawnictwo Zwierciadło).
Monika Mrozowska – aktorka, propagatorka zdrowego odżywiana. Autorka i współautorka książek kulinarnych – m.in. Słodkie i zdrowe, czyli desery, które możesz jeść codziennie. Ekologiczna, Ekonomiczna Kuchnia (Wydawnictwo Zwierciadło). Wegetarianka. Z pasją angażuje się w akcje prozdrowotne, zwykle związane z edukacją żywieniową.