Metoda Montignac nie jest dietą to swoista filozofia, której celem jest obok aspektów zdrowotnych minimum zakazów a maksimum rozkoszy kulinarnych. Jej dewizą jest jedzenie do syta i nie opuszczanie posiłków. Nawet wypicie lampki wina jest dozwolone. Ale... Są produkty, których należy unikać. Szczęśliwie jest ich niewiele, więc prosto je zapamiętać. Książka ta została napisana specjalnie dla polskiego Czytelnika i uwzględnia polskie zwyczaje kulinarne i ulubione smaki. Mieści przepisy na potrawy dostosowane do zasad Metody. Znajduje się w niej około 150 przepisów na pyszne, łatwe do przygotowania dania także z innych kuchni świata znakomite na śniadanie, obiad i kolacje, a choćby na wystawne przyjęcie. Ria Tummers jako pierwsza przystosowała w 1995 roku Metodę MONTIGNAC do holenderskiego sposobu odżywiania się. A teraz ma nadzieję, iż dzięki tej książce Czytelnicy odkryją,nawet minimalne zmiany w dotychczasowym jadłospisie wpływają na sukces. Będzie można jeść do syta i nie przybierać na wadze. A to osiągnie się, przestrzegając zasad Metody.