Kuchnia indyjska lubuje się w bogactwie swoich przypraw. Są one przeważnie ostre i tworzą kolorowe mieszanki, często zabarwiając inne składniki. Spomiędzy najpopularniejszych wymienić można nawet imbir, cynamon, kardamon, kolendrę, chili i mieszankę zwaną garam masala. Kuchnia indyjska to w dużej mierze dostatek potraw wegetariańskich. Hindusi z biedniejszych regionów poprzez wieki musieli sobie radzić bez mięsa, co w pełni im się udawało i nadal udaje. Nie oznacza to jednak zupełnego braku potraw mięsnych w tej kuchni; wprost przeciwnie – są one dość liczną reprezentacją w tej książce, natomiast z przyczyn religijnych nie odszuka się tutaj dań z wołowiny. Jeśli już coś będziemy smażyć, to nie na pierwszym lepszym tłuszczu, tylko na tzw. Ghee, czyli sklarowanym maśle, które w Indiach prócz znaczenia kulinarnego ma wykorzystanie w obrzędach sakralnych.