Spirulina - z tymi wszystkimi nazwami spotykamy się na co dzień, łykając tabletkę, jedząc danie kuchni azjatyckiej lub polski deser, a nawet pielęgnując cerę albo lecząc rany. Tak więc użycia glonów rozciągają się między medycyną, farmacją, kosmetologią, aż do przemysłu spożywczego i nauk technologicznych. W książce przedstawiono ogólne informacje o algach, miejsca ich występowania, skład chemiczny i właściwości alg predestynujące je do zastosowań spożywczych, medycznych czy technicznych. Omówiono rodzaje współcześnie produkowanych biomateriałów alginianowych tj. Włókna i nanowłókna, opatrunki aktywne, konstrukcje w inżynierii tkankowej i systemy kontrolowanego podawania leków. Makroalgi stosuje się także jako sorbenty metali ciężkich i źródło biopaliw, zaś do zastosowań specjalnych mikroalgi Spirulina produkuje się w tzw. Farmach algowych. Oddając do rąk Czytelnika książkę "Algi i alginiany - leczenie, zdrowie, uroda", chciałabym, aby niniejsza pozycja lecz w części wypełniła lukę między ogólnie przystępnymi informacjami medialnymi, jak np. Źródła internetowe i danymi specjalistycznymi mówiącymi w głównej mierze o alginianach. Wykorzystania glonów rozciągają się pomiędzy medycyną, farmacją, kosmetologią, aż do przemysłu spożywczego i nauk technicznych. Obecnie, jednakowo intensywnie używane są mikro i makroalgi, jak i produkty z nich pozyskiwane - alginiany. Informacje zawarte w książce, w części są charakterystycznym przeglądem aktualnych zagadnień, będących przedmiotem bieżących badań na świecie i w Polsce, w obszernej części jednak, chodziło o przytoczenie, usystematyzowanie i uporządkowanie potocznych informacji rozproszonych. Mnóstwo zagadnień przedstawiono w kształcie, odsyłając bardziej wymagającego Czytelnika do źródeł monograficznych. Rozdziały wstępu, od 1 do 4, przedstawiają ogólne dane o algach, w szczególności zaś podział glonów na brunatnice, krasnorosty i zielenice. Omówione są zagadnienia dotyczące miejsc ich występowania i składu chemicznego. Przedstawiono także właściwości alg predestynujące je do zastosowań w żywności, suplementach diet, farmaceutykach i kosmetykach. Główne elementy polimerowe alg - alginiany oraz ich badania cząsteczkowe przedstawione zostały w rozdziale 5. Problematyka związana z alginianami wapnia i kwasem alginowym jest aktualnie przedmiotem intensywnych badań przy użyciu innowacyjnych technik analitycznych. Metody magnetycznego rezonansu jądrowego NMR oraz spektroskopia w podczerwieni i ramanie znajdują ergonomiczne wykorzystanie w wytwarzaniu biomateriałów. W rozdziale 6 książki omówiono cztery warianty współcześnie wykonanych biomateriałów alginianowych: włókna i nanowłókna, opatrunki aktywne, konstrukcje używane w inżynierii tkankowej i systemy kontrolowanego dozowania leków. W progresywnych budowach biomateriałów wykorzystuje się kompatybilność tkankową alginianów, a także ich zdolność do biodegradacji. Rozdział 7 omawia inne zastosowania alg: w ochronie środowiska jako biosorbenty metali ciężkich czy źródło biopaliw. Niezależnie od pozyskiwania naturalnych glonów morskich - makroalg, na świecie produkuje się także masowo w tzw. Farmach algowych głównie mikroalgi Spirulina. W ostatnim 8 rozdziale przedstawiono przykłady produktów komercyjnych z alg, w tym leki, opatrunki, farmaceutyki, żywność, suplementy diet i kosmetyki. Mając świadomość interdyscyplinarności obszaru omawianych w książce zagadnień, nie roszczę sobie prawa do ich wyczerpującego omówienia, sądzę, jednak iż na krajowym rynku wydawniczym brakuje opracowań, które ujmowałyby poruszaną tematykę całościowo. Książka "Algi i alginiany - leczenie, zdrowie, uroda", jak sugeruje tytuł, nie jest podręcznikiem akademickim, dlatego mam nadzieję odnajdzie Czytelnika, nie tylko wśród studentów kierunków przyrodniczych i technicznych, ale także w szerszym gronie odbiorców. Autorka
Tytuł Algi i alginiany Podtytuł Leczenie, zdrowie, uroda Autor Anna Pielesz Język polski Wydawnictwo Wydawnictwo e-bookowo ISBN 978-83-61184-97-3 Rok wydania 2010 ilość stron 139 Format pdf Spis treści Przedmowa 5
1. Algi ogólnie 7
1.1. Klasyfikacja i obecność 7
1.2. Algi. Skład chemiczny 18
1.3. Właściwości 26
2. Algi w żywności i suplementach diet 28
3. Algi w farmaceutykach 34
4. Algi w kosmetykach 38
5. Alginiany 43
5.1. Alginiany algowe. Budowa i badania 43
5.2. Alginiany bakteryjne. Budowa i badania 54
6. Biomateriały 57
6.1. Włókna alginianowe 57
6.2. Opatrunki aktywne 62
6.3. Inżynieria tkankowa 70
6.4. Nośniki leków 79
7. Inne zastosowania 84
7.1. Biosorbenty 84
7.2. Rolnictwo ekologiczne 89
7.3. Biopaliwa 92
7.4. Farmy alg 100
8. Algi w produktach komercyjnych 109
8.1. Produkty techniczne 109
8.2. Opatrunki aktywne 110
8.3. Farmaceutyki 113
8.4. Żywność i suplementy diet 115
8.5. Kosmetyki 119
Literatura 121
1. Algi ogólnie 7
1.1. Klasyfikacja i obecność 7
1.2. Algi. Skład chemiczny 18
1.3. Właściwości 26
2. Algi w żywności i suplementach diet 28
3. Algi w farmaceutykach 34
4. Algi w kosmetykach 38
5. Alginiany 43
5.1. Alginiany algowe. Budowa i badania 43
5.2. Alginiany bakteryjne. Budowa i badania 54
6. Biomateriały 57
6.1. Włókna alginianowe 57
6.2. Opatrunki aktywne 62
6.3. Inżynieria tkankowa 70
6.4. Nośniki leków 79
7. Inne zastosowania 84
7.1. Biosorbenty 84
7.2. Rolnictwo ekologiczne 89
7.3. Biopaliwa 92
7.4. Farmy alg 100
8. Algi w produktach komercyjnych 109
8.1. Produkty techniczne 109
8.2. Opatrunki aktywne 110
8.3. Farmaceutyki 113
8.4. Żywność i suplementy diet 115
8.5. Kosmetyki 119
Literatura 121