Menu
Zamknij

Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. Tom 3. Paszoznawstwo (opr. miękka)

Biologia

Opis

Troska o zdrowie człowieka, konsumenta towarów pochodzenia zwierzęcego i o dobrostan zwierząt wymagają ciągłego monitorowania wartości pokarmowej i jakości pasz, a także dodatków paszowych oraz doskonalenia systemu zapewniania ich bezpieczeństwa. Pasze i dodatki paszowe są niezbędne do zaspokajania potrzeb pokarmowych zwierząt, wpływają na skuteczność i zdrowotność, a także na właściwości użytkowe zwierząt i na jakość pozyskiwanych produktów pochodzenia zwierzęcego (mleko, mięso, jaja).

W książce omówiono m.in.:
· wartości pokarmowe różnorodnych tworzyw paszowych – pojedynczych pasz, jak i mieszanek treściwych, koncentratów białkowych, a także najróżniejszych dodatków paszowych używanych w żywieniu zwierząt,
· sposoby ich pozyskiwania,
· metody konserwacji i przetwarzania,
· obecność w nich substancji antyodżywczych i ich oddziaływanie na zdrowie zwierząt,
· związki chemiczne i preparaty biotechnologiczne, które mogą być pomocne w sprawnej produkcji zwierzęcej gwarantującej pozyskanie bezpiecznej żywności,
· zagadnienia wynikające z najnowszych zmian przepisów Unii Europejskiej dotyczących pasz i uwarunkowań prawnych, higieny pasz, nadzoru weterynaryjnego nad produkcją pasz,
· nowością jest jeszcze rozdział poświęcony paszom pochodzącym z roślin genetycznie modyfikowanych. Temat ten jest szczególnie ważny, gdyż wyjaśnia problem produkcji bezpiecznej żywności dla człowieka.

Podręcznik jest adresowany zwykle do studentów: biologii i hodowli zwierząt, biotechnologii, medycyny weterynaryjnej, wydziałów rolniczych, zootechnicznych. Pomocny też dla pracowników ośrodków doradztwa rolniczego, producentów pasz i dodatków paszowych, hodowców zwierząt gospodarskich i towarzyszących. Może też zainteresować hobbystów i zwolenników zróżnicowanych gatunków zwierząt domowych, a także nas samych, jako konsumentów.

ISBN: 9788301174019
Kod paskowy: 9788301174019
Redakcja: Jamroz Dorota
Wydanie: 2
Rok wydania: 2018
Kod wydawcy: 20411
liczba tomów: 3
Numer kolejny tomu: 3
Miejscowość: Warszawa
liczba stron: 440
Oprawa: Miękka
PKWiU: 58.11.1
Format: 16.8x23.8cm
Głębokość (mm): 25
Waga: 0.76
Języki: polski
Grupa towarowa: Książka

Opinie - 0 opinii

+ Dodaj opinię

PODOBNE PRODUKTY

Biologia, Konkursy biologiczne w gimnazjum. Zestawy testów z odpowiedziami (opr. miękka)
od 22 60

2 oferty

Konkursy biologiczne w gimnazjum. Zestawy testów z odpowiedziami (opr. miękka)

  • ISBN 9788389563538 
  • Oprawa miękka 
  • Autor Jabłońska Joanna 
  • Wydawnictwo TUTOR 
  • Ilość stron 194 
  • Rok wydania 2011 
Porównaj
Biologia, Choroby bydła mlecznego Tom 2 (opr. twarda)
od 79

1 oferta

Choroby bydła mlecznego Tom 2 (opr. twarda)

  • ISBN 9788376092270 
  • Oprawa twarda 
  • Autor T.J. Divers, S.F. Peek 
  • Wydawnictwo Urban & Partner 
  • Ilość stron 390 
  • Rok wydania 2011 
Porównaj
Biologia, Tablice biologiczne (opr. miękka)
od 5 64

2 oferty

Tablice biologiczne (opr. miękka)

  • ISBN 9788375170139 
  • Oprawa miękka 
  • Autor praca zbiorowa 
  • Wydawnictwo Greg 
  • Ilość stron 136 
  • Rok wydania 2007 
Porównaj
Biologia, Ogniwa słoneczne (opr. miękka)
od 44 85

2 oferty

Ogniwa słoneczne (opr. miękka)

  • ISBN 9788320618471 
  • Oprawa miękka 
  • Autor Jastrzębska Grażyna 
  • Wydawnictwo Wydawnictwa Komunikacji i Łączności 
  • Ilość stron 412 
  • Rok wydania 2013 
Porównaj
Biologia, Notatki z lekcji. Biologia. Anatomia i fizjologia człowieka. Część 1 (opr. broszurowa)
od 18 40

1 oferta

Notatki z lekcji. Biologia. Anatomia i fizjologia człowieka. Część 1 (opr. broszurowa)

  • ISBN 9788372674647 
  • Oprawa broszurowa 
  • Autor Żelazny Iwona 
  • Wydawnictwo OMEGA 
  • Ilość stron 248 
  • Rok wydania 2010 
Porównaj
Biologia, Zoologia. T. 1, cz. 2 Wtórnojamowce (bez stawonogów) (opr. miękka)
od 99

1 oferta

Zoologia. T. 1, cz. 2 Wtórnojamowce (bez stawonogów) (opr. miękka)

  • ISBN 9788301173364 
  • Oprawa miękka 
  • Autor Czesław Błaszak 
  • Wydawnictwo Wydawnictwo Naukowe PWN 
  • Ilość stron 412 
  • Rok wydania 2013 
Porównaj

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.