Gotowanie jest pasją milionów ludzi na całym świecie. Niektórzy amatorzy tej sztuki, a także profesjonalni kucharze dzielą się nią ze swoimi czytelnikami za pośrednictwem autorskich książek. Które z nich są szczególnie warte polecenia?
„Kuchnia z pasją”
Autor tej propozycji książkowej – Janek Paszkowski – stał się sławny dzięki programowi MasterChef. Dotarłszy do finału zmagań, otrzymał szansę od losu i wydał własną książkę kucharską. Na jej kartach miłośnik smacznej kuchni i profesjonalny muzyk dzieli się z czytelnikami swoją pasją do niebanalnych przepisów. Finalista telewizyjnego show lubi przy tym zaskakiwać. Chętnie eksperymentuje z zestawieniami różnych smaków i faktur.
Nawet najprostsze danie potrafi przyrządzić w wyjątkowy, charakterystyczny dla siebie sposób. Do takich samych eksperymentów zachęca też swoich czytelników. Spisaną przez siebie treścią okraszoną profesjonalnymi fotografiami zachęca amatorów gotowania do tworzenia własnych, niepowtarzalnych kompozycji smakowych.
„Z maluchem przy stole”
Autorska książka Katarzyny Cichopek adresowana jest przede wszystkim do zabieganych rodziców. To właśnie oni na kartach tej publikacji mogą odnaleźć najróżniejsze inspiracje kulinarne. Mają też szansę dowiedzieć się, jaki pomysł na smaczne posiłki ma popularna aktorka i prezenterka telewizyjna. Jako troskliwa matka dbająca o harmonijny wzrost swojej pociechy ma wiele błyskotliwych pomysłów.
Mogą z nich skorzystać również ci, którzy zatracili pasję do gotowania. Czytając kolejne przepisy, odkryją ją na nowo i zadziwią swoich gości. Zebrane w publikacji przepisy są bowiem niespotykanie świeże. Stanowią znakomite źródło pomysłów dla poszukujących zdrowego, pełnowartościowego menu na każdy dzień.
„173 specjały siostry Anastazji”
Nie ma w Polsce osoby, która nie korzystałaby z rad tej znakomitej kucharki. Ona, jak nikt inny, wie jak zdrowo i smacznie gotować. Ma przy tym wiele ciekawych pomysłów na to, w jaki sposób przyrządzić wykwintne dania z łatwo dostępnych składników. Połączenia te wydobywają z nich niespotykane dotychczas aromaty i pozwalają na nowo odkrywać bogactwo tradycyjnej, polskiej kuchni.
Warto też dodać, że różnorodność wydanych dotąd publikacji nie ogranicza się jedynie do opisywanego tu tytułu. Warto bowiem pamiętać, że zakonnica ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości specjalizuje się też w przygotowywaniu dań jarskich oraz tych, których podstawą są ryby. Jedno jest jednak pewne – każdy, kto skorzysta choć raz z przepisu zawartego w tej publikacji, będzie wracał do niej w poszukiwaniu coraz nowszych pomysłów.
„Kuchnia lwowska”
Kto interesuje się historią, wie, że Lwów niegdyś należał do Królestwa Polskiego. Po dziś dzień zwiedzając miasto, można doszukać się w nim polskich akcentów. Trzeba też pamiętać, że jest to jedno z najważniejszych centrów polskiej kultury i… znakomitej kuchni. Przypomina o tym Andrzej Fiedoruk. W swojej dość nietypowej książce kucharskiej zawiera mnóstwo ciekawych przepisów na rozmaite dania.
Autor odnalazł je w starych zeszytach z zapisanymi recepturami, które zostały utrwalone przez przedstawicieli różnych rodzin w latach 1914-1938. Stanowią zatem zapis niesamowitej historii. Prowadzą też szlakiem gustów kulinarnych zmieniających się na przestrzeni lat. Jak smakują mariaże aromatów z Kresów i Korony? O tym wszystkim można przekonać się, czytając tę arcyciekawą lekturę.
„Nowe zdrowe przepisy”
Beata Pawlikowska jest nie tylko znaną w Polsce i na świecie podróżniczką. Jest także poszukiwaczką nowych, inspirujących przepisów kulinarnych. Potwierdza to, spisując receptury, które odkryła w czasie różnorodnych podróży. Są one niezwykle smaczne i ciekawe.
Kierowane do osób nieustannie narzekających na brak czasu, stanowią lekarstwo na nudę w gotowaniu. Są przy tym niespotykanie proste i szybkie w przygotowaniu. Wymagają jedynie opanowania najbardziej podstawowych umiejętności kuchennych. One wystarczą, by przyrządzić prawdziwą ucztę dla siebie i najbliższych.
Polskie książki kulinarne są prawdziwymi skarbnicami wiedzy. Gromadzą setki różnych przepisów dla miłośników smacznego jedzenia. Dzięki tym wszystkim pomysłom można tworzyć w kuchni prawdziwe arcydzieła dobrego smaku. Warto przekonać się o tym na własne oczy i sięgnąć po jedną z naszych propozycji.