Gotowanie bez wątpienia stało się modne. Coraz więcej osób spędza czas w kuchni, bawiąc się przepisami i wykwintnymi daniami. Pomóc w tym mogą nowoczesne książki kucharskie, w których nie brak inspiracji na pyszne dania kuchni włoskiej, wschodniej, amerykańskiej czy wegetariańskiej. Przygotowaliśmy specjalne zestawienie najlepszych kucharskich nowości w księgarniach, które ucieszą każdego miłośnika gotowania. Taka książka to doskonały pomysł na prezent – również ten świąteczny!
Jamie Oliver, „Wege”, cena: 69,90 zł
Nasz przegląd zaczynamy od bestsellerowego autora i kucharza uwielbianego na całym świecie, od którego w naszych domach powoli zaczęła się rewolucja gotowania. Jego najnowszą książką jest „Wege”. Jamie Oliver powraca z przepysznymi daniami warzywnymi w samą porę – obecnie coraz więcej osób stara się ograniczać spożycie mięsa z pobudek zdrowotnych, finansowych lub ekologicznych. Jamie, czerpiąc inspiracje z kuchni świata, przygotował zbiór przepisów na oryginalne i nieskomplikowane potrawy z warzywami w roli głównej. Jego dania to prawdziwa uczta dla oczu i podniebienia – są tak smaczne, sycące i różnorodne, że zupełnie nie odczujemy braku mięsa. Wegetarianie, okazjonalni jarosze i żądni nowych wrażeń mięsożercy to adresacie tego wydania.
Książka jest pięknie wydana, a już same zdjęcia spowodują, że pocieknie nam ślinka na ich widok. Jej dużą zaletą jest to, że dania są wyjątkowo różnorodne i jednocześnie przystępne cenowo, a składniki można dostać w każdym sklepie czy markecie spożywczym. By łatwiej było odnajdować się w gąszczu przepisów na ponad 300 stronach, dania zostały podzielone według kategorii posiłków: przekąski na przyjęcie i brunche po zupy, ryże, burgery, sałatki, makarony, desery, a nawet dania jednogarnkowe.
Marta Dymek, „Nowa Jadłonomia”, cena: 49,90 zł
Kolejnym w naszym zestawieniu popularnym i stosunkowo niedawno wydanym tytułem jest druga część bestsellerowej wegetariańskiej książki kucharskiej „Nowa Jadłonomia”. Tutaj też najdziemy przepisy w wersji wegetariańskiej i wegańskiej, a inspiracje z całego świata mogą przyprawić o zawrót głowy. To wszystkie dzięki autorce, która jest jedną z najpopularniejszych blogerek kulinarnych w Polsce, a na co dzień z jej przepisów ze strony jadlonomia.com korzystają tysiące osób. Zjeździła Wietnam i Tajlandię, Koreę, a także pojechała ucierać pasty curry do Indii, przejechała całe Bałkany, zgrzała się na targowiskach w Maroko i rozpływała się nad świeżym awokado w Kalifornii. Odwiedziła ponad pięćdziesiąt krajów, a kulturę każdego z nich poznawała od kuchni. Dlatego jej książki są przepełnione kucharskimi inspiracjami z najdalszych zakątków świata, a jednocześnie dostępne dla Polaków. Dla Marty Dymek najważniejsze były regionalne przyprawy, tradycyjne śniadania, rytualne obiady, narodowe dania, ulubione słodkości oraz to, jak wyglądają stragany i targowiska. W każdej podróży spisywała przepisy, notowała najciekawsze połączenia oraz spotykała się z tamtejszymi kucharzami, kucharkami i domowymi gospodyniami.
Jej kuchnia roślinna nie pochodzi z konkretnego kraju ani kontynentu. Od wieków roślinne potrawy można spotkać na każdej szerokości geograficznej, bez względu na temperaturę, klimat i wysokość nad poziomem morza. Wegańskie jest zarówno meksykańskie guacamole, swojski barszcz z uszkami, afrykański gulasz z jarmużu, jak i buraczane curry z cynamonem. Jeśli tylko wie się, gdzie patrzeć, w każdym kraju z łatwością można znaleźć mnóstwo roślinnych przepisów, które otwierają oczy na niespotykane dotąd połączenia i pozwalają na nowo odkryć dobrze znane warzywa.
Agata Stankiewicz, Małgorzata Nagat, „Dziewczyny z wypiekami”, cena: 69,90 zł
Kolejna propozycja na kuchenną podróż to słodkości z książki „Dziewczyny z wypiekami”. Autorki są prowadzącymi program pod takim samym tytułem, a w każdym odcinku zaskakują nowoczesnymi i jednocześnie nieskomplikowanymi pomysłami na słodkości. Jak zapewnia wydawca Agata i Małgosia uwielbiają słodkie wyzwania i z pasją przygotowują przysmaki na wszelkie okazje, więc nikt nie potrafi oprzeć się ich propozycjom. Urodziny, rodzinne spotkania, bożonarodzeniowy lub wielkanocny obiad to tylko kilka spośród wielu okazji, które możesz ukoronować przepysznymi deserami zawartymi w książce „Dziewczyny z wypiekami”.
Wśród popisowych przepisów m.in. lawendowy crème brûlée, brownie z solonym karmelem, sernik dyniowy, pistacjowe trufle z kardamonem oraz gruszkowo-miętowy strudel z nutą pomarańcz.
Malwina Bareła, „Lunchbox na każdy dzień. Przepisy inspirowane japońskim bento”, cena: 44,90 zł
Tej książki kucharskiej nie powinny omijać osoby, które lubią do pracy zabierać własne dania. Znajdziemy w niej wiele przepisów na lunchboxy, idealne, by zabrać je do pracy i cieszyć się smacznym posiłkiem zamiast kolejnej kanapki. Jakie dania do pracy są najlepsze? Szybkie, smaczne, ale i łatwe do transportu i niezbyt aromatyczne dla innych współpracowników. Jeśli brakuje nam inspiracji, warto zajrzeć do tej książki. Znajdziemy tutaj nie tylko smaczne przepisy na dania wykonane z sezonowych składników, ale też praktyczne porady: jak tanio i szybko przygotować posiłek do lunchboxa, jak planować całoroczną dietę i robić zakupy z głową, jak nie marnować jedzenia oraz jakiego pudełka używać do danego posiłku. Malwina Bareła, autorka bloga „Filozofia smaku", w swoim życiu kieruje się japońską filozofią bento. Wie, że jesteś tym, co jesz, a jedzenie przygotowujemy nie tylko dla żołądka, ale również dla oczu.
Kinga Paruzel, „Flexitarianim”, cena: 69,90 zł
Jedną z nowszych książek w naszym zestawieniu jest publikacja Kingi Paruzel, autorki bloga kulinarnego i kilku bestsellerowych książek kucharskich. Na ponad 300 stronach znajdziemy ponad 126 przepisów diety flexitariańskiej podzielonych tak, abyśmy przez kolejne 21 dni mogli jeść i pić różnorodne śniadania, pyszne obiady, kuszące fit słodkości, wyjątkowe kolacje czy nietuzinkowe napoje. Jednocześnie książka ta ma inny wymiar – pozwala wykształcić w sobie zdrowy sposób odżywiania, a dzięki ekologicznym rozwiązaniom także ratowania naszej Matki Ziemi. Do każdego przepisu dodano wartość kaloryczną, a z dołączonego poradnika dowiemy się, jak przechowywać produkty spożywcze i jakich tłuszczy używać.
A czym jest tytułowy flexitarianizm? To nowoczesny sposób odżywania, który został okrzyknięty jedną z najzdrowszych i najłatwiejszych diet na świecie. Udaje się każdemu, bo staje się stylem życia. Sprawia, że wyglądamy i czujemy się lepiej, a dodatkowo dbamy o naszą planetę. Tutaj nie ma reżimu, a jest mnóstwo smaku i dowolności. Elastyczne podejście do żywienia faworyzuje warzywa i owoce, a minimalizuje spożycie mięsa.
Agnieszka Cegielska, „Naturalnie w kuchni. 60 przepisów na zdrowie”, cena: 49,90 zł
Książka kucharska Agnieszki Cegielskiej to kolejna zdrowa propozycja w naszym zestawieniu nowości dla miłośników kuchni. Przepisy oparte są na naturalnych i sezonowych składnikach, przez co świetnie wpasowują się w potrzeby człowieka, a jednocześnie pozwalają wykorzystywać dostępne zasoby. W książce znajduje się 60 przepisów, które mają działanie prozdrowotne – wzmacniają organizm i powodują, że czujemy się lepiej.
Ewa Aszkiewicz, „Kuchnia bardzo polska. Niezapomniane smaki”, cena: 79,00
Znaleźliśmy także coś dla miłośników tradycyjnej polskiej kuchni, która pełna jest pysznych, aromatycznych i jednocześnie prostych w przygotowaniu potraw. Wysmakowane zdjęcia i aranżacje pozwalają spojrzeć na tradycję z zupełnie innej strony. Klasyczna kuchnia polska po latach zapomnienia wraca do łask. Jest doskonała, lokalna i sezonowa – może być prosta lub niezwykle wykwintna. To smaki zapamiętane z dzieciństwa, kojarzące się z domem, rodzinnymi przyjęciami i poczuciem przynależności. W książce „Kuchnia bardzo polska. Niezapomniane smaki” znajdziemy przepisy na każdy dzień roku i każdą okazję – jest tam ponad 370 przepisów, podzielonych według wygodnych kategorii: przekąski, przystawki, sosy, zupy, dania główne, desery, ciasta oraz rozdział specjalny, czyli świąteczne specjały.
Kate Allinson, Kay Featherstone, „Pinch of Nom. Szczypta przyjemności”, cena: 54,90 zł
To pierwsza książka kucharska autorek najpopularniejszego brytyjskiego bloga kulinarnego Pinch of Nom, w której królują pyszne i sycące posiłki, a jednocześnie proste i szybkie dania. Autorki przygotowały dania, które wychodzą za każdym razem. Znajdziemy tam pomysły na niemalże wszystko – od szybkiego śniadania i poniedziałkowej kolacji do piątkowej rozpusty, niedzielnego obiadu i deseru bez wyrzutów sumienia. Jak zapewnia wydawca książki „Szczypta przyjemności" to wszystko, czego potrzebujemy, by cieszyć się zdrowym, lecz pysznym jedzeniem przez cały tydzień.
Anna Szubińska, „Kuchnia afrodyzjaków”, cena: 39,99 zł
Ta książka temat gotowania traktuje w zupełnie inny, zaskakujący sposób – podpowiada, jak przy pomocy potraw trafić do serca ukochanej osoby. „Kuchnia afrodyzjaków" jest po to, aby rozpieścić wszystkie zmysły. To zbiór starannie dobranych przepisów na dania, które kuszą połączeniem smaków, urzekają harmonią aromatów, zaskakują teksturą i… prostotą. Dania, które wręcz kipią afrodyzjakami, wyrażają zainteresowanie i stymulują pożądanie. A skorzystać może z nich dosłownie każdy. Bez względu na zawartość portfela i umiejętności kulinarne. Wszystko zaś przyprawione garścią lekkich opowieści o afrodyzjakach, zabawnych randkowych ciekawostek ze świata i historycznych romansowych anegdot z pieprzykiem.
Maria Ahlgren, „Beauty Food”, cena: 45,00 zł
Wydana w listopadzie 2019 roku książka „Beauty Food" zawiera ponad osiemdziesiąt przepisów, które mają wpływ na zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci. Dzięki dobrze zbilansowanym potrawom sprawimy, że żadne suplementy diety nie będą potrzebne. Książka pełna jest receptur na zdrowe i odżywcze śniadania, przekąski, soki, smoothies, pyszne desery i koktajle. Wszystko dobrane starannie, by zapewnić nam jak najwięcej składników odżywczych i witamin potrzebnych, by nasza skóra, włosy i paznokcie wprost jaśniała blaskiem. Z przepisów mogą korzystać zarówno kobiety, jak i mężczyźni, a pierwsze efekty widać już po kilku tygodniach zdrowego odżywania dla urody.